Skip to main content

Bedste køkkenknive

Hvilke køkkenknive er de bedste?

Vi synes, de bedste køkkenknive er to mærker af japanske kokkeknive. Det ene er MAC og det andet er Kai Shun.

Mac-knivene har vi i forskellige størrelser og varianter bl.a Mac Pro og Mac DP 3-lags.
Kai Shun knivene har vi også i forskellige størrelser i classic serien med 33-lag.

Begge knivmærker er rigtig gode, men skulle jeg vælge mellem de to ville jeg 8 ud af 10 gange vælge Kai Shun classic knivene i 33 lag. De er lækkert udført og med det specielle D-formede skæfte, der gør, at den ligger rigtig godt i hånden.

Vi er rigtig glade for Mac-knive og Kai-knive, men generelt er japanske kokkeknive gode, og der findes et utal af mærker. Jeg bruger også med stor fornøjelse både Yaxell og Tojiro.

Vi har fundet gode priser på ovennævnte mærker og andre gode japanere hos
Japanske Kokkeknive
her -> 
Er du på udkig efter rigtig godt slibeudstyr synes vi, Cibumic har det bedste!
Se deres udvalg her->

Hvilken køkkenkniv er den bedste?

På kokkeskolen får vi det spørgsmål mange gange omkring valg af knive, og vi svarer næsten det samme hver gang: Japanske køkkenknive!
Vi har listet en lang række af spørgsmålene i nedenstående FAQ. Har du spørgsmål, du ikke finder svar på her på siden, er du velkommen til at skrive til os på: aac@kromans.dk


Hvorfor vælge en japansk kokkekniv?

Det er ganske enkelt de skarpeste og de letteste. Det vil sige lette uden at være dårlig kvalitet. Hele konstruktionen af en japansk kniv med en tynd, hård jern- eller stålkerne gør den både let at slibe, holde skarp og nem at arbejde med, da den ikke overbelaster hånd/håndled. Kort sagt en fornøjelse at arbejde med.


Hvilke japanske knivmærker er bedst?

Det er tæt på umuligt at svare på. Der findes rigtig mange mærker i mange forskellige kvaliteter og udførelser. Det vil langt hen ad vejen være et spørgsmål om temperament.

MEN en af de aller væsentligste ting du skal lægge mærke til, når du skal vælge en kniv er balancen på kniven. Ligger den godt i hånden på dig? Er skæftet lidt for langt,  lidt for kort – eller er det bare som det skal være? Tænk på, du vælger jo en kniv – om ikke for livet, så i det mindste for de næste mange år!


Hvad er ‘HRC’ og hvorfor er det vigtigt?

HRC er en måleenhed, der beskriver knivstålets hårdhed. Det står for Hardness Rockwell Chart. Jo højere tal jo hårdere materiale. Uglødet stål har kun en hårdhed omkring 20 HRC men ved hærdning hæves stålets hårdhed gevaldigt og gør det velegnet til knivproduktion og fremfor alt skarpe knive – jo hårdere stål jo skarpere kan det blive.

En god kniv bør ikke have under 60 HrC og de hårdeste ligger oppe omkring 64-65 HRC. Men med høj grad af hårdhed følger også en vis følsomhed eller rettere skrøbelighed! En meget hård kniv vil have tilbøjelighed til at ‘chippe’ lettere i æggen. Det siger sig selv, at japanske knive, der generelt er ret tynde i knivbladet ikke tåler voldsom behandling – dvs. de er lavet til at skære med og man skal ikke hakke og slå hårdt med dem. 


Hvad er menes der med f.eks. 37 lag, 63 lag osv.
på japanske knive?

Som nævnt ovenfor, kan der være tale om en kniv med meget hårdt kernestål og så er det nødvendigt med nogle  beskyttende lag af stål, der lægges uden på ‘knivkernen’ for at beskytte den.

Jo flere lag jo mere beskyttelse – men det smitter naturligvis også af på prisen!

Jeg anbefaler altid 31-37 lag men indrømmer, at jeg også har et luksus-sæt i 63 lag med tilhørende håndlavede træ-skeder, skæfte af mose-eg og holk af bøffelhorn til mange tusinde kroner pr. kniv, men som jeg kun sjældent bruger, da det jo er så fint, at der ikke må ske noget med det (!)

Efter min mening, kan der også gå lidt ‘inflation’ i det med antal lag! Når alt kommer til alt, så sidder æggen stadig på  ‘kernebladet’ og selve æggen beskyttes ikke, da den jo skal kunne slibes super skarp, så selv en 3-lags DP-kniv af rustfrit molybdæn-stål uden åre-tegninger kan være en glimrende og skarp kniv – og så er vi tilbage ved det med temperamentet. Jeg synes jo klart, det er fedest med en knaldhård kerne og 31-37 lag og så nogle flotte åre-tegninger/krusninger!

Det er kort sagt en glæde at se på og en glæde at arbejde med!

Vi har fundet gode priser på ovennævnte mærker og andre gode japanere hos: 
Japanske Kokkeknive
her -> 
Er du på udkig efter rigtig godt slibeudstyr synes vi, Cibumic har det bedste!
Se deres udvalg her->